of donker, dag of nacht, zonder lichttechniek mis je de snaar van sfeer!

Belichting kan de sfeer op het podium enorm beïnvloeden. Kleurgebruik is daarbij van groot belang. Door middel van donkerblauwe filters kan bijvoorbeeld een nachtelijke sfeer bereikt worden, terwijl zachtgele filters het veel

aannemelijker maken dat het optreden op een zonnige dag plaatsvindt. Kleine nuances, bijna onmerkbaar voor het publiek, kunnen een bepaald effect dat de opdrachtgever wil bereiken, versterken.

spotjpg

Lichtrichting is een ander belangrijk element van lichttechniek. Of een lamp van bovenaf of van onderaf schijnt, maakt veel uit voor de indruk die de artiest maakt op het publiek. Dansers worden vaak met licht van opzij beschenen, omdat zo de contouren van het lichaam van de danser goed uitkomen en het de bewegingen worden benadrukt.

Bij een theater of concert werkt MVL Productions met een vooraf gemaakt lichtplan, dat tijdens de uitvoering steeds weer wordt opgebouwd. De opbouw van techniek en materialen in de zaal, het theater,Stage-Light of op een concert lokatie is dus zeer nauwkeurig, om zowel Licht, geluid, en video tot zijn recht te laten komen. Een goede show moet oogverblindend (licht) en

oorverdovend (geluid) zijn. Koppel je deze twee componenten samen dan onstaat er een emotie, een beleving, en dus een goede herinnering!

Lichtplan

In principe wordt het ontwerp van een lichtplan gemaakt door een lichtontwerper. De lichtontwerper draagt het lichtplan na het ontwerpen over aan de lichttechnicus, die alle benodigde techniek plaatst en ophangt èn tijdens de uitvoering de lichttafel bedient.

Een lichtplan is een technische tekening van de manier waarop de belichting gemaakt wordt door een lichtontwerper. In een lichtplan staat alle benodigde informatie om een belichting in te hangen en te stellen naar het idee en de wensen van de lichtontwerper, hierin staan ook gegevens als DMX-nummers en fixture instellingen.